Publicat el

Internet de les Coses aplicat a les impressores i els textos escrits

Mini impressora "Internet of Things" creada per Adafruit Industries.

Internet ha anat aportant diversos conceptes a la quotidianitat que hem anat tractant en major o menor grau en aquest bloc. Així per exemple hem destacat notícies al voltant de les diferents tendències d'internet, com ara l'aportació de continguts digitals generats per la societat en xarxa (web 2.0), la computació en núvol (emmagatzematge de la informació en servidors d'internet, els programaris com a servei, etc), la web en temps real, la web semàntica, les aplicacions adaptades a diferents tipus de pantalla, la tendència a la personalització de serveis i productes, la web mòbil, la realitat augmentada, entre molts d'altres.

Encara no hem parlat d'Internet de les Coses, és a dir, la creació d'una xarxa d'objectes físics quotidians interconnectats a través d'internet. Així, per exemple, les Smart Cities, serien un exemple del desenvolupament d'aquesta tendència aplicat a l'arquitectura i urbanisme.

Avui volem presentar dos exemples amb relació al concepte Internet de les coses i els textos escrits. Es tracta d'unes petites impressores connectades a internet, que serveixen per imprimir textos petits, com ara llistats, tweets, entrades de cinema, llistes de la compra, notícies, etc.

El primer cas és una mini impressora nomenada Internet of Things. Dissenyada i comercialitzada per Adafruit Industries al preu de 89,95 $, està pensada perquè qui la compri la pugui muntar a casa. Un cop muntada es connecta a Ethernet per obtenir dades directament d'internet i imprimir-les en un petit rotlle de paper. Ve amb un programari dissenyat perquè pugui connectar-se a Twitter i imprimir missatges d'una persona, amb un hashtag concret, etc. Un cop s'ha posat en marxa aquesta funcionalitat l'usuari pot adapar-lo i personalitzar la impressora al seu gust. Segons expliquen al web només es necessita una mica d'experiència en soldar ferro i un petit tornavís per muntar les peces, així com conèixer com funcionen les plaques electròniques Arduino.

Per entendre com funciona la impressora "Internet of Things" val la pena donar un cop d'ull al vídeo promocional:

Adafruit Industries fou creada  el 2005 a Nova York per l'enginyera electrònica Limor Fried, àlies "Ladyada", una de les principals divulgadores de la filosofia Do It Yourself (fes-ho tu mateix/a) en el món de l'electrònica. Limor Fried és finalista del premi Emprenedor 2012 organitzat per la revista nord-americana Entrepreneur 2012.

Portada de Wired del mes de març de 2011
dedicada a Limor Fried.
En la mateixa línia d'internet de les coses aplicat a textos escrits podem esmentart el projecte Little Printer, creat per l'empresa londinenca Berg. També es tracta d'una mini impressora que funciona connectada a internet, però en aquest cas ve amb una aplicació web anomenada Remote, que permet la navegació i gestió de feeds i subscripcions a través de mòbils intel·ligents iPhone, Android i Windows Phone. Una de les possibles funcions que han pensat els seus creadors és la possibilitat de subscriure's a titulars de notícies i poder obtenir un mini diari de bon matí.  Ja han començat a fer la prevenda i a partir del novembre estarà disponible al Regne Unit al preu de 199 £, i als EUA i Canadà al preu de 259 $.

Mini impressora "Little Printer" creada per l'empresa Berg.