Publicat el

Relatcrossing, una iniciativa d'escriptura col·lectiva

Us presentem la darrera iniciativa de Vullescriure.cat, una pàgina creada per M.Teresa Saborit, que  periòdicament proposa diferents concursos de relats breus i altres activitats literàries a fi d'incentivar l'escriptura a través d'una comunitat. Es tracta del projecte Relatcrossing, que té com a objectiu la creació d'un relat col·lectiu entre totes i tots els qui hi vulguin participar. El text, que s'anirà penjant de mica en mica durant aquesta tardor fins a completar-ne la sèrie completa, s'acompanyarà d'il·lustracions de Yasmina Capó i Núria Milà. També tenen previst crear un mapa de les col·laboracions que penjaran a la web i d'aquesta manera es podrà seguir el recorregut d'escriptura del relat gairebé en temps real.  A finals d'any es publicarà en forma de llibre a través de Bubok amb tots els drets reservats, i a partir del 31 de gener del 2014 es penjarà a la web de Vull Escriure en format PDF, sota llicència de Creative Commons. Tothom qui ho desitgi podrà descarregar-se el llibre de forma gratuïta en format pdf o adquirir-ne exemplars en paper.

Es podrà participar des de l'1 de juliol fins a l'11 d'agost del 2012. Cada participant tindrà un màxim de 24 hores de temps per completar l'última frase d'un fragment amb un límit de 500 paraules i ho podrà fer com vulgui, en prosa, poesia o teatre.

Tal i com expliquen a la web, aquesta iniciativa s'inspira en el joc del cadàver exquisit que practicaven els surrealistes francesos a principis del segle passat: s'escriu un relat  (o una frase, o un dibuix) en un paper, i es plega de manera que que només l'última frase quedi al descobert i es passa a a un company o companya, perquè el continuï. Aquest joc literari es va inventar a Paris, a la casa on vivien els poetes Marcel Duhamel, Jacques Prévert i Yves Tanguy, i també hi van participar entre d'altres, Benjamin Peret, Pierre Reverdy, André Breton i Frida Kahlo. El nom que dóna nom al joc ve d'una de les primeres frases creades amb aquest mètode:  "Le cadavre - exquis - boira - le vin – nouveau" (El cadàver exquisit beurà el vi nou).

Es considera que la primera obra creada a partir d'aquesta tècnica és The Floating Admiral,  una novel·la de detectius publicada el 1931,  escrita per tretze autores i autors anglesos entre els quals Victor Lorenzo Whitechurch, Agatha Christie, Anthony Berkeley Cox, i Dorothy Leigh Sayers.


Portada de la primera edició de The Floating Admiral, 1931


També en llengua anglesa hem conegut una peculiar iniciativa de l'escriptora nord-americana Maya Stein difosa a través del Chicago Tribune (14/2/2012). Es tracta de la creació d'un llibre col·lectiu fet a partir de les frases que escriuen de manera espontània sobre una màquina d'escriure, els vianants que han volgut participar-hi en els punts on l'escriptora s'aturava al llarg dels 40 dies que ha durat la seva travessa en bicicleta, des d'Amherst, Massachusetts a Milwaukee, Wisconsin.