Publicat el

L'escriptora Margaret Atwood promociona la plataforma Wattpad



L'escriptora canadenca Margaret Atwood ha decidit donar suport i difusió al portal també canadenc Wattpad, una plataforma d'autopublicació i lectura d'històries de ficció, d'accés gratuït, creada el 2006. L'escriptora, que publicarà alguns poemes a través de Wattpad,  forma part del jurat del concurs de poesia que organitzen a finals d'aquest estiu.  El portal s'ha traduït de forma col·laborativa a 24 llengües (anglès, francès, castellà, alemany, italià, portuguès, polonès, neerlandès, romanès, txec, rus, turc, hebreu, àrab, japonès, coreà, filipí, vietnamita, indonesi, xinès simplificat, xinès tradicional, malai, hindi, i malaiàlam), compta amb  9 milions de lectors i i lectores i 8 milions de visites úniques cada mes,  que dediquen 1,7 bilions de minuts al portal.  Les dues terceres parts dels que formen part d'aquesta comunitat hi accedeixen a partir d'un dispositiu mòbil. Les històries es publiquen de manera serialitzada, amb lliuraments a terminis, i el model incentiva la participació amb comentaris.

Al respecte de la participació per part dels lectors,  l'autora comentava en una entrevista,
Això no és nou. Prové d'una antiga tradició que ha tornat amb Internet. Les germanes Bronte escrivien per a elles en les seves famoses llibretes... Quan Robert Louis Stevenson escrivia L'Illa del Tresor  el va llegir a la seva família propera que va trobar que la història era prou interessant com perquè continués. 

El "fixatge" de Margaret Atwoood per part de Watpadd respon a una estratègia per a obrir-se a noves franges d'edat,  ja que en aquests moments la gran majoria d'usuaris i usuàries són adolescents. L'autora afirma que l'empresa no li paga res per la seva involucració en el projecte, en el qual hi creu veritablement. En un article publicat  al diari  The Guardian (6/7/2012)  Margaret Atwood n'explica les raons amb aquestes paraules:

A través de www.wattpad.com – utilitzant el teu ordinador, tauleta o telèfon  – pots publicar els teus propis escrits. Ningú no ha de saber ni la teva edat, ni el teu origen social,  ni on vius. Els lectors poden ser d'arreu. I si et preocupen les reaccions adverses dels teus professors, de la teva àvia, o de la gent als quals pugui no agradar que escriguis sobre zombies o sobre la teva família, pots utilitzar un pseudònim... I no només això, tindràs lectors que deixaran missatges encoratjadors en el teu tauler de comentaris i t'aixecaran els ànims.
De manera creixent les editorials i les empreses de música segueixen el portal per promocionar-se. També busquen talents i alguns escriptors i escriptores de Wattpad s'han passat a mètodes d'edició més tradicionals i cobrant.
Darrerament se senten molt un parell d'idees. En primer lloc que la gent jove no llegeix, sinó que es dedica a jugar a vídeojocs. Amb Wattpad hom no té aquesta impressió, probablement perquè el portal adopta característiques dels vídeojoc: la participació. Com passava amb Dickens mentre escrivia la publicació serialitzada Pickwik, els qui escriuen amb Wattpad coneixen l'opinió dels seus lectors i poden anar variant la història en conseqüència.
La nostra generació occidental vam tenir sort: teníem sortides. Teníem llibres, paper, mestres, escoles i biblioteques.  Però molta gent arreu del món no té aquests luxes. Com pots practicar sense un escenari que et permeti anar provant? Com pots aprendre a tocar el piano sense un piano?  Com pots escriure sense paper i llegir sense llibres? Llegir i escriure, com tota la resta, millora amb la pràctica.
Allen Lau, el cofundador de Wattpad, recorda haver rebut una carta d'un home gran  provinent d'un llogarret a l'Àfrica. El poblet no tenia ni escola, ni biblioteca, ni línia de telèfon fixe, ni llibres. Però tenien un telèfon mòbil i a través d'ell podien llegir i compartir històries de Wattpad. Va escriure la carta per donar-ne les gràcies. I és per aquest motiu que sóc jurat del concurs de poesia de Wattpad. Wattpad obre les portes i amplia la visió en llocs on les portes estan tancades i la visió és restringida. I en algun lloc a la terra de Wattpad, una nova generació està provant les seves ales. 

Margaret Atwood ha escrit més de 50 obres de poesia, ficció, ciència ficció,  i assaig, entre les quals destaquen les novel·les The Handamaid's Tale, Oryx and Crake i L'Assassí cec (Edicions Proa) i ha estat reconeguda amb nombrosos premis literaris locals internacionals, com ara l'Arthur C. Clarke Award (1987), el  Booker Prize (2000), o el Príncep d'Astúries (2008), entre d'altres. És molt popular a Twitter amb prop de 335.000 seguidors.

El seu darrer projecte és Fanado, que promociona a través del portal de finançament col·lectiu (o micromecenatge) Indiegogo. Fanado té com a objectiu la creació d'un canal perquè els artistes - ja siguin escriptors, poetes, compositors o pintors - i els seus fans puguin trobar-se i interactuar virtualment en temps real, utilitzant tecnologies com ara la signatura remota o les vídeoconferències. Entre altres avantatges, els mecenes que aportin 10.000 $ al projecte podran sortir com a personatges de la seva propera novel·la!