Publicat el

PeerJ, una nova editorial que pretén revolucionar el món de l'edició acadèmica


Acaba de llançar-se oficialment als Estats Units (12/6/2012) PeerJ, una nova editorial acadèmica amb contingut amb accés obert que pretén revolucionar el món de l'edició acadèmica mitjançant la fórmula "paga una vegada, publica de per vida".

L'editorial prescindirà de la quota bàsica del "cost per processament d'article" (també anomenada honoraris d'autor) la qual és emprada àmpliament en les revistes d'accés obert. Aquestes quotes costen de mitjana al voltant de nou-cents dòlars per article publicat, segons un estudi recent.

El model "paga una vegada, publica de per vida", oferirà programes d'afiliació individual a un preu inicial de  99$ . Als autors que s'hi uneixin se'ls s'atorgaran drets de per vida per publicar de forma gratuïta a la revista PeerJ, que inicialment publicarà articles de recercca de les àrees de les ciències mèdiques i de la biologia. Les modalitats d'afiliació són: 99$, 169$, i 259$, que permeten, respectivament, publicar una vegada a l'any durant tota la vida, dues vegades per any i un nombre il·limitat de vegades.

PeerJ ha estat fundada per Jason Hoyt, ex-científic i vice-president d'investigació i desenvolupament de Mendeley, i Peter Binfield, fins fa poc editor de la revista científica PLoS One, i ha rebut finançament d'O’Reilly AlphaTech Ventures. Tim O’Reilly, editor i director executiu d'O'Reilly Media, formarà part del consell d'administració de la companyia.

A l'últim, esmentar que tots els articles -que adoptaran la llicència Creative Commons CC BY 3.0 - seran revisats per editors acadèmics qualificats externs i que a partir de l'estiu la revista acceptarà originals, els quals començaran a veure la llum al desembre d'aquest any.


Font: Nota de premsa de PeerJ (12/6/2012) i The Digital Shift (17/6/2012)