Publicat el

Neix Núvol, un portal col·laboratiu en català dedicat a la cultura



En el panorama cultural digital en català ha aparegut Núvol, un portal impulsat per l'editor Bernat Puigtobella, que recull esdeveniments i actes culturals, novetats editorials, exposicions, concerts i estrenes teatrals, etc, a partir de diverses fonts i aportacions de caire col·laboratiu. La presentació de Núvol - que ha estat funcionant durant un mes en versió beta -  tindrà lloc el proper 12 d'abril a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, en un acte en el qual hi participaran el poeta Enric Casasses, l’actriu Imma Colomer i el paremiòleg Víctor Pàmies, entre d'altres.

Tal i com expliquen en la web i en el dossier de premsa
NÚVOL es nodrirà de les aportacions de moltes persones que ja fan coses a la xarxa a títol individual, sigui a través d’un blog o d’un compte de twitter, sigui en newsletters o plataformes col·lectives o a facebook. I ho farà amb l’objectiu d’aplegar i filtrar amb criteri tots aquests esforços per tal de sumar una massa crítica important. NÚVOL neix amb un esperit wiki. De fet, NÚVOL és un acrònim que en anglès vol dir Network Updaters Volunteering OnLine.
NÚVOL es proposa cobrir tota aquella vida cultural que la premsa tradicional ha deixat de tractar per falta de paper o simplement perquè cau fora de la cultura mainstream. NÚVOL no quedarà reclosa en l’àmbit cultural català, sinó que ha d’estar alerta al que passa a l’estranger i obrir finestres a altres publicacions digitals de fora a través de links o intercanvis amb altres mitjans digitals.
L'accés al portal és gratuït, tanmateix també es contempla l'oferta de serveis de pagament. La informació s'aplega a partir de diverses seccions temàtiques, com ara l'Apuntador que aplega notícies al voltant de les arts escèniques; Calàndria, dedicada a temes musicals; Punt de Llibre que ressegueix les novetats editorials; Homo Fabra que centra l'interès en la lingüística i la llengua catalana; Cast@fiore que informa de l'actualitat operística; Galeries, secció dedicada a les exposicions d'art; i Pantalles, al voltant de les estrenes cinematogràfiques i festivals de cinema.  Compta amb la col·laboració del col·lectiu Web negre, setmanari digital d'humor i sàtira. A través de la Biblioteca del Núvol publicaran documents (contes, conferències, cròniques, fotoreportatges, vídeos, il·lustracions, vinyetes, podcasts, etc), el primer dels quals serà una narració inèdita de Toni Sala titulada El cotxe, disponible a partir del 23 d'abril.

Núvol també es pot consultar com a canal del diari Vilaweb.