Publicat el

Google llança Google eBooks, una llibreria de llibres digitals en el núvol



Google ha llançat (6/12/2010) Google eBooks, una llibreria de llibres digitals en el núvol, anunciada fa poc més d'un any amb el nom de Google Editions i que us vàrem comentar en aquest post. Tal i com explica el comunicat de Google l'objectiu és crear una llibreria en línia, on es puguin emmagatzemar els llibres comprats des de la nova llibreria Google eBookstore i des d'altres serveis. El vídeo de presentació d'aquesta iniciativa, que podeu veure més amunt, ens dóna una idea de l'abast d'aquest projecte.

Hem dissenyat Google eBooks perquè sigui obert. Molts dispositius són compatibles amb Google eBooks - des de ordinadors portàtils fins a netbooks, a tablets, smartphones i llibres electrònics. Amb la nova aplicació Google eBooks Web Reader, pots comprar, emmagatzemar i llegir Google eBooks en el núvol. Això significa que podràs accedir als teus llibres digitals de la mateixa manera que ho fas amb els missatges de Gmail o les fotos a Picasa: utilitzant una contrasenya gratis protegida del compte de Google que dóna accés a una llibreria il·limitada de llibres digitals.
La plataforma assumeix les característiques de l'anomenada computació en núvol, i així els llibres estan disponibles amb independència del lloc d'accés, del format dels llibres, de l'aparell de lectura (ordinador, mòbil, llibre electrònic, televisió, etc.) i del navegador web. Google hostatja els llibres i, mercès al seu potent navegador, els fa recercables arreu del món. Mitjançant l'aplicació els llibres es podran llegir des d'Internet directament per streaming, sense necessitat de descarregar-se els fitxers en un dispositiu. És a dir es podran llegir a la web des del navegador del l'ordinador i també des de dispositius mòbils amb sistema operatiu Android i sistema operatiu iOS d'Apple (iPad, iPhone, iPod Touch). L'aplicació també permet la lectura sense connexió sobre aquests mateixos dispositius mòbils, i un cop transferits a llibres electrònics que suporten Adobe Digital Editions (com ara Nook o Sony Reader). Tot i que de moment no és compatible amb el Kindle d'Amazon, estan mirant que en el futur també s'hi pugui accedir des d'aquests dispositius. En l'actualitat l'aplicació Google eBooks per a iPad/iPhone només està disponible per als usuaris residents als Estats Units d'Amèrica, que podran descarregar-se els fitxers abans de viatjar a l'estranger, i els podran llegir sense connexió.

Google assegura que no demanarà l'exclusivitat a les editorials i serà l'editorial qui fixarà el preu final del llibre. Ara per ara només els usuaris dels Estats Units tenen accés a les novetats editorials i llibres comercials, a través de la botiga Google eBookstore i des d'altres llibreries associades a Google eBooks, com ara Powell’s, Alibris i altres llibreries independents de l'American Booksellers Association, però anuncien que estan treballant per ampliar la disponibilitat a d'altres països i oferir la plataforma a lectors d'arreu del món.

De moment encara no s'han implementat algunes de les funcionalitats anunciades en el seu moment, com ara l'anotat i el marcatge de textos, però es preveu (esperem) que ho estigui en el futur.

Per contextualitzar la notícia recordem que des del seu inici el 2004 el projecte Google Books, el més gran repositori de llibres digitals d'accés per Internet, Google ha digitalitzat més de 15 milions de llibres, procedents de més de 35.000 editorials, i més de 40 biblioteques de més de 100 països, en més de 400 idiomes.

Nota: Tot just l'endemà de l'estrena de Google eBooks Google llançava la Web Chrome Store (la botiga d'aplicacions de Google, per a més informació vegeu aquest post), des d'on tothom ja es pot instal·lar l'aplicació per llegir llibres digitals de Google. De moment, veureu que estan disponibles de manera global una molt àmplia selecció de llibres digitals gratuïts de domini públic, però només els usuaris dels Estats Units tenen accés a les novetats comercials.