Publicat el

Neix Libranda, una gran plataforma de distribució de llibres digitals


Els grups editorials Planeta, Random House Mondadori, Santillana, Roca Editorial, Grup 62, SM i Wolters Kluwer han creat Libranda, una plataforma conjunta de distribució de llibres digitals. Arantza Larrauri, directora general de Libranda, i diversos representants de la nova societat han presentat (9/6/2010) el projecte als mitjans de comunicació a la seu del Cercle de Belles Arts de Madrid. Poques setmanes abans, l'11 de maig, havia tingut lloc la primera presentació del projecte a la seu de la CEGAL (Confederació Espanyola de Llibreters) a Madrid, i el 18 de maig al Gremi de Llibreters de Catalunya, a Barcelona.

La nova plataforma té com a objectiu donar servei tecnològic, comercial i de màrqueting a totes les editorials del mercat interessades en comercialitzar els seus continguts digitals per d'aquesta manera anar bastint un important catàleg en tots els idiomes del territori espanyol. No ven a usuaris finals, sinó a través d'intermediaris (llibreries, portals digitals....).

Libranda inicia la seva activitat amb el model de descàrrega (downloading) de continguts, facilitant a les llibreries en línia el contingut digital de les editorials amb les quals treballa, perquè el puguin vendre al client final, que es descarrega el fitxer al seu ordinador i d'aquí al seu llibre electrònic. Però la intenció de la societat és desenvolupar a curt termini altres models de negoci com el streaming (consulta contra Internet), el préstec i la subscripció.

Libranda treballa en exclusiva els títols que les editorials els ofereixi, i cobra un percentatge de comissió per la venda de cada unitat. El percentatge pot variar si és la plataforma qui negocia els descomptes amb les llibreries, o bé és l'editor qui ho fa.

El portal començarà a ser operatiu a partir del proper 15 de juliol, amb el llançament de 2.000 títols, amb la previsió d'arribar als 10.000 cap a finals d'any. A partir de setembre Libranda comptarà amb novetats editorials en castellà d'autors com ara Miguel Delibes, Ken Follet, Arturo Pérez-Reverte, Javier Marías, José Saramago, Juan José Millás, Ildefonso Falcones, Julia Navarro, Ruiz Zafón, Laura Gallego, i de Larsson en català.

L'eix principal del model de negoci de Libranda són les llibreries, i la mateixa web corporativa indica que no ven a l'usuari final, sinó que és exclusivament de caràcter informatiu. Quan un usuari cerca un llibre, troba la informació sobre el llibre en qüestió i visualitza els enllaços a les llibreries on el pot comprar. Entre les 22 llibreries que ja han signat acord amb Libranda es troben llibreries tradicionals com ara Abacus, Bertrand, Casa del Libro, La Central, Antonio Machado i Laie; portals de grans superfícies com El Corte Inglés, FNAC; operadores telefòniques, com Movistar; i també altres plataformes de distribució que tenen portals de venda directa al client final, com ara Grammata, Todoebook, Bubok, leqtor i edi.cat. Tot i que inicialment les botigues connectades són espanyoles, l'objectiu de Libranda és treballar també amb canals de venda internacionals com ara llibreries de Llatinoamèrica i portals com Apple, Amazon i Google.

Ofereix llibres en format EPUB, tot i que té previst poder oferir llibres en PDF i PDF per a impressió a demanda, així com altres formats que siguin rellevants en el futur. Libranda implementa en els fitxers digitals sistemes de gestió DRM Adobe ACS4, que limiten el nombre de dispositius sobre els quals es pot descarregar el llibre, el nombre de descàrregues del mateix títol (amb un màxim de 6), la possibilitat o no d'impressió, etc, segons decideixin els editors, que també decidiran el preu final dels llibres.

A part de les editorials fundadores, Libranda també ha tancat acords per oferir els seus serveis amb les editorials Anagrama, Salamandra, Acantilado, Quaderns Crema, Maeva ediciones, Ediciones Siruela i La Galera, i està en procés de negociació i tancament d'acords amb d'altres. L'aparició de Libranda ja ha començat a sacsejar el mercat dels llibres digitals en llengua castellana i catalana, i estarem atents a la seva evolució.